tisdag 21 juli 2015

75023 Star Wars Advent Calendar

Nu är det jul! Det är 2013 års kalender. Hela familjen turades om att öppna luckor så jag har inte byggt ens hälften av dem själv, men själva byggandet finns inte så mycket att säga om. Det är imponerande att en del av modellerna liknar de större varianterna trots att de bara har 10-15 bitar att spela med även om en del av dem ser ut som några randomiserat hopslängda bitar. Ett plus för släden och den rödfärgade prisjägaren som föreställer tomte (i 24:an såklart).

Ritningarna var sådär då de är bara en bild på baksidan av luckan, det var lite svårt att se hur det var tänkt ibland trots att det var så få bitar. Ska bli spännande att se hur 2014 ser ut när jag får tag i den, eller 2015 till vintern för den delen.

Det vore ett intressant koncept att ha en enda stor konstruktion och ha en del av den i varje lucka... fast då kanske man skulle öppna alla 1:a december?

Modellen har 254 delar (6 gubbar, 1 robot, 2 sladdroider) och kostade 206:- på Webhallen.

75006 Jedi Starfighter & Kamino

Ytterligare en felmålad planet, men den här har ett ganska snyggt skepp som var rätt roligt att bygga även om det inte är så många bitar. Jag tycker  det mest ser ut som en stulen Star Destroyer som rebellerna målat om. Roboten är också målad i skeppets färger så det ser ut som den hör dit. Jag undrar också varför modellen heter "Jedi Starfighter" när plaketten säger att det är en "Delta-7 Light Interceptor".

Modellen har 61 delar (1 robot) och kostade 89:- på Webhallen.

9679 AT-ST & Endor


All-Terrain Scout Transport. Den här modellen har inte mycket att komma med. Inga konstigheter att bygga. Det är bra med leder i benen på fordonet, men de är alldeles för långa i förhållande till hytten så det är ändå svårt att få balans i den. Grejerna sitter rätt dåligt också, så det är inget att leka med. Planeten har samma fel som alla andra planeter i serierna där skarven blir tydlig eftersom de inte målat den så det passar ihop. Men gubben är fin, jag gillar hjälmen speciellt.

Modellen har 65 delar (1 gubbe) och kostade 71:- på Webhallen.

fredag 17 juli 2015

75020 Jabba's Sail Barge

Det här är en samlarmodell. Klart den ser rolig ut med mycket saker, men det är mycket lösa delar och saker som är ivägen så jag inbillar mig att den inte är särskilt lekvänlig. Den är dock ganska skoj att bygga, jag blev lite euforisk så fort jag såg den gammeldags kanonen som döljer sig under motorhuven.

Det går att fälla ut nästan allting och desstuom kan man lyfta av hela överdelen och ställa bredvid. Som sagt finns det en hel del tunna och utstickande bitar, men det sitter ihop helt okej ändå. Det finns hjul på undersidan som den rullar på så man slipper släpa den i dammet.

Jag gillar att det conceptuellt är en semesterbåt, det finns en kök med tillbehör, och roboten åker runt med en serveringsbricka. Jabba the hut är ju läcker, och dessutom får man Pellefant som kör båten.

Rent praktiskt så sitter inte överdäcket så bra och seglen är helt ivägen för att röra någonting. Det går att rotera och vrida seglen bra nära hur som helst, men de är lik förbannat mest ivägen. Det är också opraktiskt att ha en stor snurrande kanon mitt på däcket. Läge för komik om det kommer en fiende och skytten klappar ner alla andra från däcket med kanonen. Det ser grymt ut att ha gammelkanonen under huven, och den glider fram lite när man öppnar. Tyvärr inte tillräckligt så man kan skjuta med den (den har fjäderladdning), men det ser som sagt fint ut.

Som i de flesta större modeller så får man med en poster med den här, med båten på ena sidan och alla gubbar som släppts under året på den ansdra sidan.

Modellen har 850 delar (4 gubbar, 1 robot, 1 hydda) och kostade 879:- på Webhallen.

75018 JEK-14's Stealth Starfighter

Ett av mina nya favoriter. Det är roligt att bygga, mycket småfiffiga vinklar och saker att passa ihop. Det känns mycket stabilt, ofta brukar så här stora vingar kunna ramla i smådelar, men icke de här. Hydralkolvarna känns roliga även om de har ett ganska litet spann, det går inte att böja vingarna särskilt mycket. Det finns en liten lucka på baksidan där man kan lasta in en låda förnödenheter. Det sitter hjälppinnar under vingarna som man kan använda för att trycka iväg raketerna utan att trångfippla.

Det finns mindre bra saker också, såklart. De långa kanonerna sitter inte så bra, det blir ordentlig hävstångseffekt om man stöter till dem i framändan, så de ramlar av. Samma fyrkantiga hytt som på 75049 som ger hela modellen lite fyrkantig känsla, dock inte lika mycket som på den. Lite tokigt att ha kanonröret precis ovanför hytten så man måste fälla upp det för att kunna fälla upp taket. Det går att fälla upp luckor runt hydralkolvarna, men jag förstår inte riktigt vad det tillför, kan vara bara att de låg under budget för rörliga delar. Det stör inte iallafall, bara lite förbryllande.

Det bästa med modellen enligt äldre superhjälte-tittande sonen är att man får med Captain America! Tyvärr fick någon för sig att sätta på honom en tyg-mantel så jag föraktar honom lite grand. Dessutom är jag DC-kille, marvelgubbar får inga extraplus utan vidare!

Modellen har 550 delar (3 gubbar, 1 robot) och kostade 499:- på Webhallen.

75013 Umbaran MHC (Mobile Heavy Cannon)

Stora feta kanoner är ju nästan alltid roliga. Så även denna! Trots att det är en stor mängd upprepat byggande med sex stycken såpass maffiga ben så känns det inte tråkigt att bygga den. Konstruktionen är generellt stabil med få delar som sitter dåligt. Det går att böja benen i knä- och fot-led samt rotera i höft-leden, så det går att vrida kring en hel del utan att den ramlar omkull. Det är luckor på båda sidor hytten med hyfsat med plats för två gubbar, lite får man trilskas med armar och ben för att kunna stänga luckorna ordentligt. Det sitter också en finurlig spak under som man kan rotera kanonen med. Inte helt nödvändigt, det är lätt att komma åt den ändå, men det är ändå en bra detalj.

Det sitter en tung fjäderkanon som avfyras med en liten spak. Det är bra tryck i fjädern så leker man med den får man se upp att inte skjuta på varandra. De ordinare fjäderkanonerna som skickar en tunn pinne är ju harmlösa i det sammanhanget. Det är lite fler klistermärken än jag skulle önska också, men på det stora hela tycker jag om modellen.

Det jag funderar mest på angående den här modellen är varför de skriver ut en förklaring till förkortningen MHC på lådan? Det gör de generellt inte, det är två eller tre till i hela sortimentet de gör det på. Det finns få människor som kan hålla reda på alla AT-kombinationer, men de skriver de aldrig ut.

Modellen har 493 delar (4 gubbar) och kostade 449:- på Webhallen.

torsdag 16 juli 2015

75049 Snowspeeder

En till stabil konstruktion som inte innehåller något speciellt. Inga speciellt fiffigheter att bygga. Stabilt och robust, inga konstiga bitar. Två fjäderkanoner under vingarna. Det är mest märkliga saker med den här modellen. Lite för många klistermärken som inte tillför så mycket eller till och med direkt saboterar, en dragkrok bakpå som jag avskyr även i city-modellerna. En hyfsat fräsig kanon att ha på sidan om och kanonskytten har en läcker snöhjälm. Tyvärr har han också ett uselt höftskynke som tar bort alla positiva grejer. Sladden till batteriet för kanonen är också lite för styv så det går inte riktigt att ställa den rakt. Jag undrar om det inte vart bättre att inte ha de grå ramarna målade på taket, nu blir den kantiga formen såpass dominant att hela modellen känns mycket kantig fast den inte är det.

En svår miss är att om man sätter en gubbe med hjälm i förarsitsen så går det inte att stänga hyttluckan ordentligt. Sätter man en i baksätet så sitter han fastkilad med en balk i pannan. Sitter båda gubbarna i hytten så måste de pressa huvudena mot varandra. Kärvänligt, men grymt olämpligt om de skulle köra i ett rymdgupp.

Modellen har 278 delar (3 gubbar) och kostade 299:- på Webhallen.

75040 General Grievous' Wheel Bike

Det här bygget känns som en cool ide men inte särskilt bra utförande. Det är mycket upprepande byggande och allmänt pyssligt då det är lättsnurrade saker och det är svårt att ställa ifrån sig den medan man bygger utan att den ramlar omkull. Det sitter ett par konstigt utstickande bitar som lätt får sig en törn och ramlar av också.

Även när det är klart så känns det mest bängligt. Det är kulleder i höfterna så det går att vrida benen lite hur som helst, men då det inte går att böja någon mer led så blir allt snett om man gör det. De klingor som sitter vid foten är också godtyckligt roterande vilket gör att de kommer ivägen och måste justeras hela tiden. Förarstolen sitter lite nära hjulet, det är trångt att få dit Grevious utan vapen, med svärden går det inte.

Den stora finessen är att man kan fälla benen helt bakåt ovanpå varandra som medar och köra på hjulet. Det är inte alls så smidigt som man kunde hoppas på, det förtar ju lite iden att snabbt kasta upp benen och rulla iväg i full fart när man måste spendera en minut på att justera benen och klingorna så det går att köra alls.

Vid en första anblick så ser droiden otroligt läcker ut med fyra armar, men de två extraarmarna sitter ovanpå överarmarna på de normala armarna. Det gör att armhållningen blir ganska låst och det är svårt att få till någon lekbar inställning. Obi-wan's stav ser mer ut som Sagan om Ringen än Star Wars också.

På det stora hela en rätt dålig modell helt enkelt. Modellen har 261 delar (1 gubbe, en droid) och kostade 229:- på Webhallen.

9498 Saesee Tiin's Jedi Starfighter

Här har vi ett robust bygge! Det känns som om man första halvan inte gör annat än att sätta bitar överlappande på alla skarvar så allting ska sitta ihop lite extra. Det fortsätter i den stilen och hela konstruktionen är kompakt och lekvänlig. Det enda som inte sitter riktigt bra är jetmotorerna under vingarna som kan ramla av hyfsat lätt, dock sitter de skyddat från stötar.

Det finns få rörliga delar, endast landningsfötter och lucka, plus att det går att rucka på vingarna lite. Generellt gillar jag utseendet, hytten sitter lite bakom vingarna så det inte blir längre och ser fräsigare ut. Jag gillar den grön/vita färgkombinationen också.

Det är lustiga öron på den lille jedin, men det går inte att böja benen på de korta modellerna. Det känns som det borde ha gått att lösa lite fiffigare. Hornen på den längre jedin är rätt snygga också, men det är en hjälm som man sätter på och den ramlar av ganska lätt. Schysst att de målat roboten grön också så han passar in när han sitter i skeppet!

Modellen har 244 delar (2 gubbar, 1 robot) och kostade 314:- på Webhallen.

75003 A-wing Starfighter

Som vanligt har jag stora förhoppningar på alla modeller som är vinröda/vita. Lite ogrundat kanske, och i det här fallet så var det inte så mycket att komma med. Det mest slående med den här är att det är såpass få spännande saker trots hyfsat många bitar. Själva bygget är solitt och det är en del snygga konstruktioner, men de enda rörliga delarna är hyttluckan och ett litet landningsställ på undersidan.

Det är generellt ganska många stora bitar och lite för många klistermärken för att bli imponerad. Det kan vara det risigaste skeppet hittills eftersom det är det första där de skickar med en mekaniker med skiftnyckel. Dessutom får man men en mysko gubbe som går omkring med ett glas i handen. Jag vet inte riktigt vad han ska med det till, men det är nog bra för något.

Modellen har 177 delar (3 gubbar) och kostade 229:- på Webhallen.

75030 Millennium Falcon

Det här är nog min nya favorit-micro. Den bara känns så mycket Millenium Falcon. Hela modellen är kompakt och ingenting sitter särskilt löst, mycket lekvänlig! Många små väl valda delar att fippla ihop så det är ett nöje att bygga den.

Modellen har 94 bitar (1 gubbe) och kostade 95:- på Webhallen.

75033 Star Destroyer

En micro-destroyer. Det fiffiga konceptet med den är att hela bottenplattan är byggd på höjden istället för med plattor (och med insticksvinklar för att kunna bygga rakt "på sidan"). Det gör att sidorna blir släta och plattan känns kompakt. På det stora hela grymt fiffigt! I övrigt har inte modellen så mycket att komma med, det finns inga rörliga delar alls utöver tryckraketerna. Allt sitter ihop ordentligt, så det är en lekvänlig modell.

Modellen har 100 delar (en gubbe) och kostade 89:- på Webhallen.


75079 Shadow Troopers

En till liten modell med små möjligheter. Det är inga konstigheter med skeppet och inte speciellt många fiffigheter. Vingarna går att böja lite, det är egentligen allt. Däremot är skeppet snyggt och ser snabbt ut. Vinröda genomskinliga bitar mot svart går sällan fel om man vill ha en skepp som de onda killarna kör. De två sith-lorderna har snygga hjälmar, synd att de ska ha otympliga tygmantlar bara. Det känns lite opraktiskt att ha pistolerna placerade precis bakom nacken på förarna också, det blir många svedda nackhår om man behöver skjuta på något.

Modellen har 95 delar (4 gubbar) och kostade 89:- på Webhallen.

75036 Utapau Troopers

Återigen en ganska liten modell, således ganska lite utrymme för fiffiga byggen. Jag tycker ändå det är en bra modell. Hela kroppen roterar så man kan skjuta rakterna åt vilket håll som helst och benen har tre böjbara leder. I och med att det finns tre ben så kan den stå ganska stadigt hur man än böjer benen, det är bra! Jag tror jag börjar ge minus för framvikts-letadelar-pistolerna som alla gubbarna har från och med nu. Litet minus för färgsättningen också, det kanske är bra som kamouflage på en geggaplanet, men brun/beige/grå är ändå ingen färgkombo jag gillar. Om man nu valt att måla spindeln för att smälta in kanske man borde tänkt på att inte ha vita dräkter på gubbarna... fast det är klart, på en geggaplanet med snöbyar kommer ingen ana något när de kommer smygande!

Modellen har 83 delar (fyra gubbar) och kostade 89:- på Webhallen.

75035 Kashyyyk Troopers


Fyra små gröna gubbar på en svävare. Inga konstigheter att bygga och en del småfiffiga lösningar. Svävarhjulet går att snurra, förarplåtarna går att fälla och det går att fälla upp hela den överliggande armen som pistolerna sitter fast på och snurra omkring så man kan skjuta åt vilket håll som helst. Jag gillar de fyrkantiga hjälmarna som två av dem har också, mycket bättre än varianten med vanliga hjälmar med ett fyrkantigt visir på som bara ramlar av. Men ju mer jag ser det, ju mindre gillar jag de stora pistolerna som kan skjuta småbitar. Det är mycket snyggare och lättare att ställa upp om gubbarna har mindre pistoler, även om det såklart är bättre ur leksynpunkt om man kan skjuta saker. Fast undrar om inte 95% av leken är "leta småbitar" snarare än "skjuta småbitar".

Modellen har 99 delar (4 gubbar) och kostade 89:- på Webhallen.

lördag 4 juli 2015

75084 Wookiee Gunship

Det finns mycket läckert i den här modellen. Generellt är den snygg, jag gillar den baktunga designen med enorma kanoner under vingarna. Den påminner mycket om 75021 (Republic gunship) även om den inte är riktigt lika bra. Det finns gott om saker att vrida och öppna, det finns landningsställ (som inte går att fälla in) och två kulsprutekanoner.

På det stora hela rätt rolig att bygga, men det finns en hel del saker som kunde vara bättre.

Det är flera delar delar som inte sitter så bra, så om man skulle leka med den så skulle det nog bli en hel del reperationstid. Kanonen ovanför övre hytten sitter för nära så det inte går att öppna glastaket tillräckligt och det blir pyssligt att sätta in gubbarna. Det är väl många klistermärken och att mönstret ska fortsätta mellan sidoplåtarna som inte sitter på samma djup är en vansinnig ide, det ser inte bra ut i mitt mönsteröga.

Det är rätt läckert med en armborst, bara iden att använda armborst mot laservapen är charmig. Gevären till de två andra wookierna är dock en otymplig sort som inte riktigt går att sätta i händera på ett praktiskt sätt. Jobbigt om man bara kan skjuta saker snett bakom en eller på marken.

Modellen har 570 bitar (4 gubbar) och kostade 569:- på Toys'R'us.

fredag 3 juli 2015

75083 AT-DP

Det här är en typisk samlingsmodell eftersom den är (antagligen) värdelös att leka med.

Det ser ut som benen har fina böjbara leder, men de är inte böjbara någonstans. Det går att rotera hytten, men vrider man den mer än 3 grader så avfyrar man fjäderkanonerna som sitter under den. Det går att öppna taket och sätta in två gubbar och det finns också en rätt poänglös lucka ovanpå taket. Sidoplåtarna ser ut som de skulle gå att vrida på något sätt, men så är det inte.

Byggmässigt var det inte något speciellt, man kan tycka att en såpass stor modell borde kunna erbjuda lite mer fiffigheter. Rätt mycket symmetribyggande med så stora ben. Dock må jag säga att är det något Lego kan så är det att göra snygga lapptäcken av bitar för att sidoplåtar. Det ser bra ut på nästan varje modell jag sett. Generellt sitter grejerna ihop bra också, inte så mycket som ramlar itu av för hårda blickar.

Modellen har 500 delar (4 gubbar) och kostade 449:- på Toys'R'us.

75082 TIE Advanced Prototype

Jag tycker TIE-fighter-designen är rätt ful, en flygande klump bara jämfört med de x-wings den brukar tampas med som är smäckra konstruktioner. Nu är ju antaglien TIE en mycket sundare konstruktion för rymdresor enligt fysiken, men ändå... Poängen är att varje gång jag ser en TIE-modell så får jag en känsla att det kommer bli tråkigt att bygga den.

Det stämmer inte riktigt på den här modellen. Den har några fiffiga delar såväl som några riktigt märkliga, men på det stora hela en okej modell. En hel del symmetri som leder till upprepande byggande, men inte så det stör särskilt mycket.

Vingarna går att böja innåt så hela skeppet ser ut som en rektangel. Det går inte att böja dem mer utåt, men det är ovanligt solitt byggt i fästena så de ramlar inte i bitar om man råkar trycka dem lite mot maxgränsen som en del modeller gör. Lederna är dock lite lättböjda, så det är ett pyssel att ställa den som på bilden, nuddar man den så kommer undervingarna böja sig inåt och skeppet dimpa ner. Luckan på taket och luckan fram går att öppna, men eftersom det sitter en balk mellan dem så kommer man inte åt att sätta dit föraren ordentligt från något håll. Det sitter två fjäderkanoner under hytten, de avfyras genom att vrida en platta på baksidan istället för att trycka på dem från baksidan själv som de flesta modeller har. Fiffigt! Ytterligare en trevlig detalj är att sith-lorden har riktiga plast-axelvaddar istället för de tygmantlar som dyker upp överallt nuförtiden. Dessutom med ett fäste på ryggen för ljusstaven!

Modellen har 355 delar (3 gubbar) och kostade 369:- på Toys'R'us.


torsdag 2 juli 2015

75012 BARC Speeder with Sidecar

Den här hojen (den gråröda) är rätt rolig att bygga, jag gillar designen med den löjligt långa kroppen på den här typen. Sidovagnen sitter bra ihop och på det stora hela sitter alla grejer ihop bra på den. Det är generellt fiffigt användande av bitarna utan att ha några exceptionella finesser. Kanske några fler klistermärken än det hade behövts, men annars inget att anmärka på.

Den blåa extrahojen dock känns märklig. Den är okej att bygga men ett par hängande delar och ett konstigt landningsställ drar ner betyget. Den är dessutom ganska ful och innehåller en one-off-bit som ser onödig ut. Det är fusk att gjuta en special-bit för att passa in, särskilt när det skulle gått att lösa precis likadant med existerande "vanliga" bitar. Tror jag ska skriva ett separat inlägg om dessa one-offs. Dessutom tycker jag att om man gör en fordons-modell och skickar med en massa gubbar så ska det finnas plats för alla gubbar på något fordon, så slipper man ha en stående bredvid som ramlar varje gång man blir arg och slår igen dörren. Litet plus för att sladdroiderna inte är den riktigt sladdriga sorten.

Det riktigt stora minuset är dock klonens skumma höftskynke. Det är en tygbit som är trixig att få dit, ser asful ut, och är bara ivägen om man vill leka med den. Han har även en mantel som är lika dålig. Jag tycker inte det tillför någonting och är ett auto-minus i alla modeller där konstruktionen används.

Modellen har 226 bitar (2 gubbar, 2 sladdroider). Köptes för 229:- på Webhallen.